Skip to main content

reality-check

Ontdek de feiten over triple-negatieve borstkanker

Behandeling voor triple-negatieve borstkanker na de diagnose houden meestal in:

- Chemo als de standaardbehandeling voor gemetastaseerd kanker
- Chirurgie. Afhankelijk van het stadium van de kanker kan deze gelokaliseerd zijn of masectomie inhouden, d.w.z. borstamputatie.
- Radiotherapie (of anders gezegd, bestraling)

In deze video ontdek je enkele feiten over chemo. Onderzoek heeft een nieuw behandelingsdoelwit aan het licht gebracht voor triple negatieve borstkanker: de TROP 2 proteine.

Triple-negatieve borstkanker wordt behandeld op dezelfde manier als andere borstkankers.

FICTIE

Triple-negatieve borstkanker is bij elke vrouw anders. Dit betekent dat behandelingen kunnen variëren op basis van de kenmerken van de kanker of de individuele voorkeuren van de patiënt.

Triple-negatieve borstkanker komt voornamelijk voor bij vrouwen van middelbare leeftijd en ouder.

FICTIE

Een hoger percentage triple-negatieve borstkanker-patiënten wordt gediagnosticeerd vóór 50 jaar. De meeste andere vormen van borstkanker daarentegen worden gediagnosticeerd bij mensen ouder dan 60 jaar. Ook mannen kunnen triple-negatieve borstkanker hebben.1

CHEMOTHERAPIE VERHOOGT DE LEVENSVERWACHTING BIJ TRIPLE-NEGATIEVE BORSTKANKER AANZIENLIJK.

FICTIE

De respons op chemo is laag en de kanker progresseert na een korte periode.

Uitgezaaide triple-negatieve borstkanker is behandelbaar.

FEIT

Metastatische borstkanker is kanker die uitgezaaid is naar andere delen van het lichaam. Hierdoor is volledige verwijdering niet meer mogelijk. Triple-negatieve borstkanker is agressief, waardoor de kans op uitzaaiing naar andere delen van het lichaam, waaronder de longen, de hersenen en de lever, groter is dan bij andere vormen van borstkanker. Uitzaaiingen doen zich eerder vroeger en meer frequent voor in vergelijking met andere borstkankers. Dat maakt de ziekte ongeneeslijk, maar dat betekent niet dat ze niet te behandelen is. Er zijn therapeutische opties beschikbaar en er zijn meerdere klinische studies waarin nieuwe behandelingen worden getest, waardoor nieuwe perspectieven voor patiënten ontstaan.

Overlevingskans van mijn kanker zal mij vertellen hoe lang ik nog te leven heb.

FICTIE

Relatieve overlevingskansen zijn statistische schattingen gebaseerd op eerdere uitkomsten en grote populaties. Ze zijn niet bedoeld om de prognose van een individu te vervangen. De vooruitzichten van elke patiënt zijn anders op grond van de specifieke kenmerken van de kanker, de behandeling en de keuzes op het gebied van levensstijl.

Gediagnosticeerd worden met kanker dat uitgezaaid is of teruggekeerd is betekent dat de patiënt de behandeling niet goed heeft gekregen of haar gezondheid heeft verwaarloosd.

FICTIE

Een diagnose krijgen van gevorderde, uitgezaaide of recidiverende kanker betekent niet dat de patiënt nalatig is geweest bij het maken van mammografieën, zelfonderzoek of een gezonde levensstijl. Triple-negatieve borstkanker heeft een hoog recidief percentage ongeacht deze praktijken, en hoewel deze gezonde gewoonten de kans op een vroegere diagnose van borstkanker kunnen verhogen, is dit niet gegarandeerd.

Referenties
  1. 1. Sharma P. Biology and Management of patients with triple-Negative Breast Cancer. Oncologist. 2016;21(9):1050-62

Deze artikelen zullen je interesseren

BE-UNB-0479